неделя, 17 април 2011 г.

Долмен при село Хлябово



Долменът е още един вид мегалитно праисторическо съоражение, на което не знаем предназначението. :)


Другите две се наричат менхир (http://patuvaj.blogspot.com/2011/04/blog-post_15.html) и кромлех (http://patuvaj.blogspot.com/2011/02/blog-post_22.html) и също се намират по нашите земи.


Долменът има форма на каменна маса и това е причината келтите в Бретан да са го нарекли по този начин (taol- маса, mean – камък).


Формата на долмена кара някои учени да твърдят, че съоражението е било ползвано като погребална камера, но в интернет се срещат и твръдения, че няма намерени човешки (или други) останки в долмените.


И така заедно с менхирите (за които се твърди напр., че са били пътни знаци, гранични знаци) и кромлехите (които са били може би календари), не ни остава нищо друго, освен да се задоволим с универсалното обяснение: светилище, или култовое светилище :):)

Що се касае разпространението на тези мегалитни съоражения по света, интересно е да погледнете ето тук: http://www.ancient-wisdom.co.uk/dolmen.htm, а за България тук: http://www.balkanmegaliths.bgjourney.com/index.html .

До долмена при Хлябово се стига много лесно. По пътя Тополовград – Харманли, след Хлябово има малка табелка сочеща наляво, пише долмен 150 м. Колата можете да оставите на отбивката от пътя и пеша да преминете краткото разстояние до камъните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар