четвъртък, 21 април 2011 г.

Анкара, Музей на Анадолските цивилизации

Като столица на Турция Анкара предлага много по- малко туристически атракции в сравнение примерно с Истанбул. Ние посетихме:

Римските терми




Подобни, но по- запазени терми можете да видите и във Варна. А червените колонки, които се виждат на снимките, са остатъци от хипокаустово отопление (също може да се види и у нас, напр. във вила Армира, до Ивайловград http://patuvaj.blogspot.com/2011/04/blog-post_15.html ).

Цитаделата




Зад крепостните стени си тече нормален живот в продължение на  хилядолетия.





Незаконното строителство не било проблем само в България. Е, тук в малко по-различен вариант- за разлика от родните незаконни строежи в Анкара незаконни са тези малки схлупени къщи по хълмовете на столицата.


И според мен най- интересното в Анкара, Музеят на Анадолските цивилизации. В музея е забранено снимане със светкавица и на места осветлението не е много обилно, но все пак се опитахме да направим снимки.

Музея помещава експозиции от праисторическа епоха, през ликийската, фригийската култура до хетите.
Няма да се разписвам много за отделните култури, само ще спомена с какво са се записали в историята на света.
Фригийците са основатели на Анкара, техния цар Мидас е известен от легендата за крал Мидас с магарешките уши. Царът на Ликия Сарпедон е бил син на Зевс и Европа. А хетите са били конкуренти на Египет и Вавилон, с империя простираща се от Анатолия, през северозападна Сирия до Ливан и Горна Месопотамия.



Праисторическо жилище с вход от покрива- влиза се, слизайки  по стълбата. 







Хетско погебение- златни пластини на очите, челото и устата.



Плочки с хетско клиновидно писмо- не е хетско изобретение, а превзето от акадяните с модификации. Надписите по плочките са с всевъзможно съдържание: от закони и договори до... какво можете да направите с нежната си половинка, ако е обвинена в изневяра и рецепта за правене на бира.

Плочките се изработват от глина, изписват се (известните днес йероглифи са около 240), изпичат се и им се прави облицовка или калъфче пак от глина, в която се поставят плочките. Същият текст от плочката се изписва още веднъж върху облицовката и се изпича отново. Застраховка в случай, че калъфчето се разбие- оригиналът се запазва на плочата вътре. Изглежда трудно за четене, но се свиква.



Освен писмото хетите адаптират и много от акадските богове към пантеона си, включващ около 100-ина богове на чело с върховните бог на бурята Тешуб и богинята на слънцето Хебат.
Най-добра представа за боговете на Хатуша дават релефите на божествената процесия в светилището Язълъкая близо до древната столица.


Славейки се като отлични войни, в битките хетите използвали масово колесниците. И до днес египтолозите спорят с хетитолозите кой етнос ги изобретява. Факт е, че оборудването на голяма част от хетската армия много помага за победата на Муватали II. над египтяните на Рамзес II. при Кадеш, завършила с подписването на първия в световната история мирен договор.




Реставрация на входа към Хатуша- хетската столица. Ако не ме лъже паметта, артефакти от това място има в Историческия музей в Истанбул и в музея Пергамон в Берлин. Не е чудно- откриватели на Хатуша са група немски археолози, а ученият, разчел писмото им, е чехът пан Хрозни.


Трябва да споменем и емблематичния за хетската митология герой с божествен произход Гилгамеш, изобразяван най-често в борба с лъв и бик и често в компанията на верния другар Енкиду.

Спряхме се малко повече на хетите, защото с тях сме запознати малко по-отблизо. Останалите древни анадолийски народи (фригийци, лидийци, карианци, киликийци)  не са за пренебрегване, но и в музея техните култури са представени по-оскъдно.
 

1 коментар:

  1. Относно най-новите открития в Турция от хетския период от август 2011:
    http://novini.dir.bg/news.php?id=9258516

    ОтговорИзтриване