петък, 29 април 2011 г.

Одрин и джамията Селимие


Последния  ден в Турция прекарахме в Одрин. Градът е доминириан от джамията Селимие по същия начин, като примерно Париж от Айфеловата кула, затова ще се спра на този архитектурен шедьовър малко по-подробно.


Храмът е дело на Мимар Синан (1490 – 1588), главен архитект по времето на няколко султана, оставил след себе си около 400 джамии, мостове, медреси, хамами, аквадукти, фонтани и т.н.


За произхода на Синан има доста различни теории и по-малко неоспорими факти. Според една от тях Синан е роден в  Широка Лъка, Смолян и в легендата за Майстор Манол става дума именно за него. Според  други теории корените му са гръцки или арменски, а той е роден в областа на град Кайсери, Мала Азия.


Всички теории обаче потвръждават християнския му произход, причина за постъпването на Синан в еничарския корпус.

Като еничар е бил част от османските военни походи в Германия, Ирак, Корфу, Молдова и други и навсякъде е имал възможност да разгледа и проучи различни архитектурни стилове и строителни похвати. Първоначално, за да намери слабото място на противниковите укрепления естествено, но в последствие това се  указа извор на неговото архитектурно образование.


Джамията Селимие от 1575 г.  е плод на третата, майсторска  епоха от творческия живот на Синан. Смята се за негово най-съвършено дело, търпящо сравнение с Микеланджело или да Винчи.В тази сграда е намерил отговора на въпросите – как да надмине размерите на Св. София (дали наистина е успял, зависи от гледната точка) и как да сътвори максимален вътрешен простор под купола без да разделя вътрешното пространство.


Освен това интериорът е изпълнен със светлина, влизаща през 999  прозорци, а също има отлична акустика.


При строителството на джамии Синан през целия си живот е  търсил  внушителни вътрешни размери, съчетание на  сложни геометрически форми, насажадани една върху друга и една чистота на стил, изразена в липса на дребни украсяващи детайли.

Всичко това е постигнато в одринската Селимие.

В България също можете да видите сгради, строени или проектирани от Синан (Софийската джамия Баня Башъ и църквата Свети седмочисленици – първоначално джамия Коджа дервиш Мехмед паша или църквата Успение Богородично в Узунджово, Хасковско).


1 коментар: