сряда, 20 април 2011 г.

Приказната Кападокия


Преди 5-6 годин, планувайки лятната си ваканция, избрах дестинация Кападокия. Целта беше древната хетска столица Хатуша, разположена в централна Турция (към която съм пристрастна, защото специализирах хетски език и култура) и скалните образувания южно от нея.
За ужас на моите най-близки приятели (моите родители) никой от международните ми колеги (рускиня, полякиня, японец, палестинка и двама чехи) не се заинтерисува от такова пътуване и трябваше да замина сама.
В последствие планът на ваканцията се отклони към Гърция и по Кападокия въздишах като по неосъществена мечта до април 2011.

Затова, въпреки че бяхме решили блогът ни да бъде само за пътувания из България, решихме да споделим снимките от вълшебната Кападокия, придружени с кратки коментари.
Впечатленията ни са много и най- разнообразни. Следващият пост оформяме по-скоро като фоторепортаж, отколкото като разказ- снимките разказват достатъчно добре. Дано и за вас да е интересно!

Лозето на пашата - Паша багъ:

Действащ полицейски участък. :)

Долината Зелве, под защитата на Юнеско от 1985, подобно на Несебър:


Долината е една от най-ранно заселените и най-късно изоставени християнски монашески долини в Кападокия.

Град Юргюп:В Юргюп много добре се вижда съчетанието на градските жилища на хората и природните дадености на региона. Най-често ползвания строителен материал не се е променил с векове.
Градините на местните в околността на града изглеждат ето така.

Чудните скали:


Скалите в тази местност имат различни форми, наподобяващи скулптури. Примерно на камила.Богородица


Тук трябва малко повече въбражение, но човешката фигура, залята с вулканична лава, се вижда, нали?
Скалните църкви в Гьореме.

Местността се развива като център на християнската религия в продължение на девет века в период III - XII в. До днес представя едни от най-добре запазените образци на скални църкви и манастаири, както и множество византийски икони и фрески.
Фреските и иконите обаче трябва да се пазят от фотообективите и светкавиците на туристите, така че, нямаше как да ги снимаме.
Ортахисар

Е една от няколкото крепости, издигащи се над Кападокия. В миналото са служили за наблюдателни кули, предупреждаващи пред нападения. В подножеието на крепостта се намира град, доста подобен на Юргюп.


В Турция навсякъде ще ви предложат чай. Но едва ли ще е по- традиционно от това :)
Каймаклъ

Подземен град. Отново един от повечето в региона. Точно на места като тези се е укривало населението в тежките времена. Тук не липсва нищо - от кръчма, през църква до тоалетна. И под земята всичко става общо. Хората са имали запаси и ресурс за няколко месеца престой под земята.

Долината на гълъбите:


Гълъбарниците са затворени, с отвори високо, само за гълъбите. От една страна така се пазят гълбите от лисици и други хищници. От друга страна мястото от пода до отворите за птиците се пълни с техни изпражнения, които веднъж годишно се събират и ползват за наторяване. Ами като гледаме каква е почвата наоколо, има доста нужда от наторяване.Ючхисар

Най-голямата крепост и най-високото място в региона (86м).

 
Тук свършва приказката за Кападокия. Надяваме се да ви е харесала до такава степен, че да се оглеждате за паспортите си :)

Одрин, Истанбул и Анкара ще сложим в отделен пост. Очаквайте го в най- скоро време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар