петък, 22 април 2011 г.

Истанбул

Истанбул е един необятен град. Някогашен център на християнкия свят, наследник на Римската империя, в последствие столица на Отоманската империя. Днес е огромен мегаполис с впечтяващи размери и един от най- красивите градове в света.

Ходили сме няколко пъти и никога времето не ни е стигало да разгледаме всичко. Така и този път. За съжаление валеше дъжд през цялото време и снимките са повече интериорни, отколкото екстериорни и много от популярните места ги пренебрегнахме. 
От това, което също си струва да се види, ще спомена само няколко места. Капалъ Чарши, където ще усетите ориенталската атмосфера на пазаруване. Синята джамия (Султан Ахмед) срещу храма Света София, българската желязна църква Свети Стефан, Галатската кула на венецианците, двореца Долмабахче, отоманския дворец Топ Капъ, Археологическия музей и .... още много.

При това посещение на Истанбул отидохме да видим пръво Вселенската партиаршия.

Тъмната колона, част от олтара, съдържа част от кръста, на който е бил разпнат Исус Христос.
Храма Света София, до 1520 г. най- голямият християнски храм в света


След падането на Константинопол в османски ръце, храмът е превърнат в джамия и от 1935 г. е  музей, принадлежащ на мюсулманите, както и на християните.


Фреска на херувинПо думите на екскурзовода, след завладяването на града от османците, фреските и мозайките  са били замазани с хоросан, но в последствие е било възможно реставрирането им.


От Света София са няколко крачки до византийското подземно водохранилище Йеребатанските цистерни.


Атмосферата на водохранилището е много мистична, тъмното пространство е осветено с червени прожектори, хората се разхождат по дървени пътечки между колоните и човек някак си очаква зад някой колона да се покаже медузата Горгона и с един поглед да те превърне в част от инвентара.
А, ето я и медузата.


Ако следвате потока от хора, пътечката ще ви доведе и до двете колони в задната част на хранилището, където ще видите тези две глави на Горгона, служещи за основа на стълбовете подпиращи тавана.

Последната ни спирка в Истанбул беше Египетския пазар. Също е пълно с туристи, както на Капалъ Чарши, но стоката е малко по-различна. В закритата част се продават подправки, ядки и малко сувенири. Но, ако излзете навън, вече се продават дрехи, посуда, булчински рокли, метли, ножове ... с една дума, има всичко.


С една карта на Истанбул лесно ще можете да съчетаете разходка от брега на Босфора, през Египтеския пазар до Капалъ Чарши, което не е проблем, ако обичате пазарската атмосфера като нас.

С това почти приключи нашата турска одисея и в дъжда, който не спираше, се отправихме обратно за България. По пътя направихме още една спирка в Одрин, за да видиме джамията Селимие, върховното творение на архитекта Мимар Синан, най-великият архитект на османците.

За джамията Селимие ще пишем в следващият пост :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар