сряда, 23 ноември 2011 г.

Долменът при село Черепово


Около селата Черепово, Хлябово и в Сакар планина като цяло се намират много мегалитни паметници, (писахме вече за някой от тях тук http://patuvaj.blogspot.com/2011/04/blog-post_17.html, тук http://patuvaj.blogspot.com/2011/04/blog-post_15.html, или тук http://patuvaj.blogspot.com/2011/02/blog-post_22.html) но има още много други.
Този път решихме да видим какво представлява долменът при село Черепово. По пътя Тополовград – Харманли, малко след Черепово, в посока Харманли от лявата страна на пътя има малка табелка, информираща за долмен на 3км разстояние от главния път.

Спряхме колата и излязохме на приятна есенна разходка в наистина идеален терен, който не изисква специална туристическа екипировка. По черен път, водещ по върха на баирчетата, няма стръмни изкачвания или спускания (мисля, че е много подходящ и за каране на колело).

Освен първата табелка други по пътя вече няма и на няколко места се наложи да се оставим да ни води вътрешното око на пътешественика.

да, и ние избрахме средната пътека 

Тук не се надявайте да срещенете някого, който да ви насочи към каменното съоръжение- единствените хора, които срещнахме, бяха берачи на дренки и шипки от Сливен, които подозрително и дълго ни изгледаха, докато подминем и естествено не знаеха къде са „камъните”.


В този пост между другото за пръви път ще сложа и GPS координати на място, което е по- трудно за намиране. И така, след като първо го подминахме и помислихме, че няма да намерим долмена, защото е невъзможно да вървим толко дълго и да не сме минали 3км, ни се усмихна късметът.

В далечината видяхме някаква табела, мислехме си „А, това трябва да е!”, но след това вървяхме, вървяхме, а табелата все не изникваше, ентусиазъмът ни спадна и накрая решихме да се върнем, преди да сме минали държавната граница :).

По пътя се оглеждахме къде ли е тази табела и в последствие я видяхме отново. Този път решихме да вървим право към нея, през храсти и дървета, само да не я изпускаме из очи. Стратегията се указа успешна.


Намерихме долмена, а табелката която се виждаше, е точно обозначителната табела, информираща за него, поставена до самия долмен в една нива. Въпрос е защо е обърната обратно в посоката, от която едва ли ще дойде някой, и защо на черния път, който минава на 5 м от долмена няма табелка къде да се отбием за него.

Но това са дреболии, правещи разходките интересни. Търсете го в лявата страна на черния път, по малката отбивка, водеща до нива. Ако вървейки по черния път видите стара порутена къща вляво, значи сте го подминали и трябва да се върнете 150 м назад. И така, ако искате да не подминете долмена и разполагате с навигация, координатите са следните :

N 41° 58' 8958" , E 26° 6' 8398", с точност 32м, карта и още измервания можете да намерите тук: http://www.balkanmegaliths.bgjourney.com/Bulgaria/Dolmeni/Dsak/Dsak-024BG/Dsak-024BG.html, между другото този сайт е много добър източник за идеи за излет ;).
Както се вижда от снимките, долменът не е в много добро състояние, дали е виновно времето, иманярите или нещо друго, е трудно да се каже, но в момента това е положението.

дървения дракон, единственият пазач на долмена
И така след около 2-часова приятна разходка се върнахме при колата и продължихме по нашите си дела. Ако не съм споменавал, че пътят към долмена е много хубав и за колело, все пак да го кажа :)

3 коментара:

  1. Здравейте!И ние случайно решихме да видим долмена преди Черепово, с кола по черен път, но така и не успяхме да го намерим, нямаше никаква др. табела, освен информационната. Може би трябва да има маршрут и от коя страна се намира, след като е по малък. Съжалявам, но ни предстоеше дълъг път нямахме време. Иначе, природата е много красива!

    ОтговорИзтриване
  2. http://cherepovo.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  3. координатите са вярни, иначе нямаше да го намерим, табелата откъм нивата не върши работа. доста е обрасло.

    ОтговорИзтриване