сряда, 23 ноември 2011 г.

Каменните гъби до село Бели пласт


Изглежда са добре познати в интернет, поне гугъл изкарва няколко различни пътеписа още на първата страница с резултати от търсенето, затова няма да преписвам, нито да повтарям :).




Най-важното: село Бели пласт е на пътя между Хасково и Кърджали, достъпът до гъбите е много лесен, намират се на няколко метра от шосето и се виждат от него. И също- добре се комбинират с други регионални забележителности (Перперикон, Татул, Кърджали ... списъкът е дълг), разглеждането на това природно чудо няма да ви отнеме повече от 30 минути, а снимките се получават много добре. 





Гъбите са възникнали вследствие вулканична дейност в праисторията, когато тази част на света е била морско дъно. Днешния си вид гъбите дължат на влиянието на атмосферата и на факта, че съдържат минерали с различна твърдост: шапките са по-устойчиви на вятър, дъжд и слънце, а крачетата им еродират по-бързо.




Интересни са различните цветове на гъбите – розовеещи и зеленикави оттенаци, също резултат от съдържанието на различни минерали в скалите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар