вторник, 22 февруари 2011 г.

Жилищен блок без стълби



Този уникален монумент на архитектурната мисъл се намира в Харманли. Сградата е строена през 80.г и времето на промените я заварва недовършена.  После с нея не се случва нищо и тя просто така си стои.


Местните хора вече са свикнали с гледката, която не е съвсем непозната и на жителите на други градове в България и целия бивш соцлагер. Но все пак тук архитектурният стил на късния социализъм е много изчистен. 


По никакъв начин не е нарушен от хората, които биха евентуално могли да живеят в такова нещо и да му придадат нещо от тях. Всичко се гледа така, както архитектът го е замислил и строителите- изпълнили.


Уникалното на сгадата е липсата на стълбище, което от своя страна е довело до липса на възможност на нейната употреба и така до запазването на оригиналния и облик.


И така, този блок е като отпечатък на времето, като един архитектурен паметник на времена, които не бива да се забравят. 


Упътване за жеалещи да посетят лично: от булевард България в посока Свиленград, преди жп гарата, срещу хотел Прима се завива на дясно и после на първата пресечка в ляво.

5 коментара:

  1. Bravo na vas !Mnogo ste nabludatelni!

    ОтговорИзтриване
  2. по план е имало и стълби и стълбищна клетка и това е било съвсем нормална сграда.Освен построените две секции по план има и трета,в която са стълбите.Идва преврата и строежът приключва.Както приключи и строежът на близкото училище.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най накрая някой да внесе малко яснота в проблема който на нас ни се виждаше като уникален феномен. За съжаление грозното пак си остава грозно. :((

      Изтриване
  3. умницииииииииии,всички в Харманли са пичове,един образ от уникалният град ни е колега в Монтана,нема такъв човек,супер еееее!

    ОтговорИзтриване
  4. Жалко, сградата би могла да реши жилишния проблем на доста хора.
    Няма ли възможност да се довърши? Това е такова прахосване не средства, просто е срамно.

    ОтговорИзтриване