четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Русокастро - Дебелт - Пода



Придържайки се към успешната формула история + природа, за тази събота избираме крепостта Русокастро и защитената местност ПОДА. Времето пак е слънчево и не ни се иска да прекараме по-голямата част от излета в автомобила, затова отново оставаме в Бургаска област и тръгваме от Бургас към село Русокастро.
От малките сипматични селца по пътя (Константиново, Ливада, Тръстиково) лъха прекалено спокойствие. Те  нямат нищо общо с лъскавото туристическо Черноморие и въпреки близостта си с него остават битуващи по български- неизмазани къщурки, спретнати градинки, тук-там някое животинче  и тук-там някой остаряващ жител по улиците.
Е, добре, че поне има някого по улиците, защото се оказа, че към крепостта Русокастро в едноименното село табела няма и се наложи да разчитаме на благосклонността на местните хора. Упътиха ни- от селото все направо, докато вляво не видим хълма с крепостта. (Странно, но факт- винаги, когато попиташ за пътя, се оказва, че е все направо, докато стигнеш и винаги, когато не попиташ и разчиташ на валидността на този извод, излиза, че е трябвало някъде да отбиеш :) ).


Та- крепостта се намира на около 2 км от селото само по главния път, докато вляво не се покаже възвишение с бяла църквичка, а на самия път- малък мемориал на победата на цар Иван Александър над византийската армия 1331 г. Оставяме колата при паметника и поемаме по хълма нагоре.
Изкачването продължава около километър. Чудим се защо няма кафява табела, която да насочва към историческата забележителност. Когато стигаме до горе, вече изказваме предположение- разкопките са в начален стадий- виждат се само основи на сгради, вероятно останки от некропол и руини на крепостни стени.


  
Разкопките, започнали 2006г.,  заплашват да продължат цели 50 години (!?  може би заради проблеми с финансирането и оттам с  археологическите темпове).  Вероятно поради тази причина все пак малки временни табели, принтирани на А4 има: църква от 10 в (на нейно място е построена нова), костница, крепост Русокастрон.
На най-високото място от хълма се вее и поовехтяло родно знаме. Обикаляме из останките, стените са изградени от камък с червеникав оттенък, заради което и крепостта е известна с името Чеврената крепост (лат. Ruso- червен, пурпурен,  castron- крепост). Гледката оттам е впечатляваща, чак изненадваща.


Още по-изненадваща е малката пещеричка, която откриваме по една от табелите- пещарата на Змея и мома Руса или още известна като Змейов камък.




До нея  от църквата води стръмна пътечка, оформена с камъни. Самата пещера е по-скоро дупка, но за нас беше приятен бонус!




Цялата обиколка из останките на Русокастрон ни отне околко час, денят е още пред нас- продължаваме към Дебелт и по-точно- към античен град Деултум.

Към града има пряк път от село Тръстиково (7 км), но пътят не е ремонтиран скоро и в момента е ужасен. Друго разочарование в Дебелт- там за Деултум кафява указателна табела има, но се оказва, че музеят и руините на Деултум са затворени за посещение през зимата и охраната ни покани отново май месец... Целият комплекс (вижда се от пътя Бургас- Средец) изглежда доста запуснат, но обещаваме в стил Господари на ефира да проверим тая работа отново на пролет :), а сега- през селцата Присад,  Димчево и Маринка към ПОДА.

Този маршрут е хубав, показва типично страндженски пейзаж, но за сметка на това пък пътят предлага типично лунен терен- дупки, големи колкото кратери, въобще- подходящ за туристи, които не обичат колата си.
Поизмъчваме се малко, но скоро сме в Димчево. Спираме за кратка разходка. Тук вече предприемачите съвсем не спят- селото е в Странджата на брега на езерото Мандра и новите комплекси с вили за продан изглеждат току-що завършени. 


От село Маринка, тук учудва фактът, че улиците имат имена :), отбиваме по пътя  към Бургас и спираме при Центъра за наблюдение на птици ПОДА в защитената местност със същото име (отбивката е  при общинския приют за кучета).


Това е чудесно местенце!  Въпреки че защитената част от тази местност е само 1 км и късната зима не е най-подходящият сезон за наблюдение на птици,  там видяхме 2 вида корморани, чайки, лебеди,  няколко вида гъски и скален орел.


Центърът предлага бинокли и далекогледи, без които малките корморани, гнездящи в ниските дървета, изглеждат като наелонови отпадъци :). Разхождаме се до дървените будки за наблюдение и стигаме до красив плаж, осеян с миди и рапани.




Романтично, само да не беше гледката към пристанището за товарни кораби отсреща.
И тук ще се върнем след няколко месеца, защото остават необходени кътчета: в далечината се виждат руини от крепост и горичка, а сега е време за малко култура.



Русокастро инфо:
Места за настаняване (целогодишно): хотели, къщи за гости-  не, най-близко място- Бургас     
Магазин за хранителни стоки (отворен целогодишно): да, в с.  Русокастро
Ресторант (отворен целогодишно):  не
Крепостта Русокастрон е подходяща за пикник, има закрити беседки- носете си храна и вода, билет за вход- няма

ПОДА инфо:
Места за настаняване (целогодишно): хотели, къщи за гости-  в Бургас
Магазин за хранителни стоки (отворен целогодишно): най-близко- бензиностанцията срещу ПОДА или село Маринка
Ресторант (отворен целогодишно):  не
Работно време: всеки ден 10.00-17.00
Цена на билет за вход: възрастни: 3.60 лв, деца и ученици: 1.20 лв
Цена на беседа: 12 лв


Разстояния:
Бургас- Константиново 10 км-  Ливада 5 км- Тръстиково 4 км - Русокастро 4 км
Русокастро- Тръстиково 4 км- Ливада 4 км- Дебелт 7 км- Присад 12 км– Димчево 4 км- Маринка 6 км- ПОДА 6 км - Бургас

Няма коментари:

Публикуване на коментар