петък, 11 май 2012 г.

На югоизток от Валета – 3 града, мегалитна история и превъзходна морска кухняТочно срещу столицата на Малта от другата страна на Голямото пристанище (Grand harbour) се намират Трите града: Коспикуа, Сенглеа и Виториоса. Намират се върху три полоострова, един до друг, разделени от заливи, ползвани за пристан на яхти и местните рибарски лодки.


Градовете са по-стари от Валета и са били първото укрепено място, изградено от рицарите след пристигането им тук. Трите града са също познати и със старите си имена: Биргу, Л-исла и Бормла, които са ползвани преди Голямата обсада на острова през 1565.

Тогава рицарите успяват да отблъснат отоманската флотилия, решила да уголеми империята на Сулейман Великолепни с още една държава и на практика спират отоманските амбиции за нови завоевания по море.
След победата градовете получават нови имена Vittoriosa – Победоносен, Коспикуа – Забележителен и Сенглеа на името на великият магистър Клод де ла Сенгле.

Днес трите града подобно на други градове и градски части около Валета са се слели в едно и през целия път от Валета до тях няма да напуснете градска среда. 

Преди да влезете в Коспикуа ще минете покрай високи кранове и докове- единствената силно индустриална зона на инак туристическия остров, но от цялата индустрия обикновено се виждат само споменатите кранове.

Трите града въпреки непосредствената си близост до столицата са доста по-рядко посещавани от туристи и това ги прави по-тихи и по-спокойни от най-натоварените туристически места тук.Добър начин да разгледате градовете е “Harbour cruise” – круиз по Големото пристанище или да си хванете морско такси между градовете. Пешеходна обиколка на трите града е малко изморителна, тъй като не можете да преминете от един град в друг, а винаги трябва да се върнете от полуострова, за да достигнете до следващия ръкав. 

Но, ако това не ви пречи и обичате разходки със спирки за кафе, бира, нещо за хапване, тук ще си прекарате прекрасно.Пред укрепленията на Трите града се намира Паола. Град, горд с мегалитната си история. Тук може да посетите Хипогеума (Hypogeum) и Таршинските мегалитни храмове (Tarxien Temples).

Хипогеумът е смятан за върховна историческа забележителност на острова. Става дума за подземен некропол на възраст около 5 500 години. Но достъпът не е никак лесен. 

Археолозите стриктно опазват много крехкия атмосферен баланс на некропола и допускат само групи от по 10 души по няколко пъти на ден. Така че, ако искате да го посетите, ви е нужна предварителна резервация. Препоръчва се най-малко 2 седмици в аванс. 

Резервацията можете да направите на www.heritagemalta.org и по-точно тук.

Другата историческа забележителност наблизо са  Таршинските храмове. Тук се влиза по- лесно и резервация не ви трябва. 


Храмовете датират от 3600 – 2500г пр. Хр. и отново са градени от огромни каменни блокове и напомнят за Ħ-agar Qim и Mnajdra.  Уникалното тук е, че върху блоковете има различни изображения, било то релефи или фигури.

Освен това тук е намерена голяма статуя на „жена с едри бедра” :),чийто стил прилича на статуетките на Спящата жена в Националния исторически музей във Валета


 Ареалът не е много голям и около 40 минути до един час са достатъчни, за да го разгледате на спокойствие.Продължавайки на югоизток, не след  дълго се стига до малко рибарско селце Марсашлок (Marsaxlokk).

Заливът на селцето е втори природен малтийски пристан след Голямото пристанище и е дом за около 70% от малтийския рибарски флот. Това го прави пръвоизточник на най-добрата и прясна риба на острова.

Всяка неделя от рано сутрин се провежда рибен пазар с такава посещаемост, че е лесно да си помислим, че цяла Малта е дошла да пазарува тук.

Нас ни посрещна най-синята морска гледка, която бяхме виждали. Морето сякаш се сливаше с небето без видима граница между тях.


Пристанището е пълно с типични малтийски малки дръвени лодки, боядисани в пъстри цветове.


Пазарът е разделен на две части. Класическият битак, какъвто го познаваме, се намира в началото. Но после постепенно прераства в рибен пазар, където имах чувството, че се продават всички видове средиземноморски риби.


Имаше акули, змийорки, лаврак, скумрия, риба меч, октопод, скариди, каламари ... и още много други.


Втората линия от брега (първата са сергиите с риба) е от ресторанти. Естествено, че по-вкусна и прясна риба от тук едва ли има някъде в Малта, така че е разбираемо, че не издържахме на изкушението и хапнахме. И трябва да кажа, че не сбъркахме. Рибата беше превъзходна.


След обяд и бира/кафе се върнахме обратно в хотела и по пътя вече планирахме къде да отидем на другия ден. Решихме това да бъдат местата, около които всеки ден минавахме по път за някоя „забележителност” и оставаха пренебрегнати, въпреки красотата си.Няма коментари:

Публикуване на коментар