сряда, 11 януари 2012 г.

Практични размисли за пътуването

Пътуването е прекрасна дейност, луда любов, пристрастеност, начин на живот, нужда, удоволствие ... има много думи, описващи пътуване- дейност, която за всеки може да означава нещо различно, но всекиму познато.

За да може човек да има добро качество на живот една от препоръките е именно да отиде поне ведънж годишно на ново и непознато за него място. Естествено следва въпросът Къде?. А може би определящият и по-често задаван въпрос е: Колко ще струва?.

В този текст ще споделим няколко начина за по-икономично и нетрадиционно пътуване.

Първо да изберем къде искаме да отидем. ... Това е въпрос на лични предпочитания и ще го оставим на вас, нашите читатели :). След това- къде бихме искали да отседнем. В следващите редове ще споделим някой идеи.

Настаняване

Хубаво е да погледнем в www.booking.com, www.expedia.co.uk, www.opodo.co.uk, www.kayak.com, www.travelocity.co.uk. Това са портали (изключение прави booking.com), където можем да проверим за самолетен билет + хотел, само самолетен билет или само хотел, предлага се букване и на кола под наем. Тези портали са дефакто големи международни онлайн туристически агенции.

За да се ориентирате в тях, ви трябва владеене на чужд език. Не е задължително английски, има различни езикови версии, обикновено окончанието на уеб адреса се променя: така expedia може да е .de .fr .it и тн. подобно и за другите портали.

На български можете да потърсите инфо за хотел или да го резервирате в booking.com.

По този начин можете сами да проверите цените, локацията и условията, които предлагат– booking.com съдържа и отдел оценка на хотела, също както tripadvisor.com, който пък на свой ред предлага препратка към търсачките expedia, така че нещата са навързани :). 

Оценките на хотелите са писани от действителни клиенти, а порталите се отнасят много строго към хотелите, неуспяващи да предложат услуга, отговаряща на цената/категорията на заведението, така че оценките са авторитетни.

И така, след като сте проверили онлайн за настаняването в дестинацията, не е зле да се поинтересувате дали случайно дестинацията не се предлага и от туроператор, който би могъл да предложи в някои случаи и цена по-ниска и от голям интернет сайт. А вие на свой ред да ползвате услугите на туроператора само за резервация на билет+настаняване.

Освен хотелска стая вариант за настаняване са и къщи или апартаменти под наем за кратък срок от време. След като впишем holiday rentals и съответната държава в гугъл, резултатите не закъсняват. (Примери много :))

Това са малко или много традиционните видове настаняване. Но има и други ;).

Първо ще спомена http://www.couchsurfing.org/. Това е начин да се насладите на някоя от хилядите дестинации по цял свят включително и Антарктика и да не платите абсолютно нищо за настаняването. За целта е нужно да си направите регистрация в сайта и да станете част от глобалната общност на пътешественици.

Идеята е да предоставите и да ви бъде предоставена възможност да гостувате на хора, направили си регистрация в системата, по начина, по който ви идват на гости приятели или роднини. Вашият домакин обикновено ще ви даде полезни съвети къде да отидете, какво да видите, а може и сам да ви покаже местните забележителности.

И докато става въпрос за безплатни неща, ако случайно домакинът ви няма възможност или желание, или време, или ... можете да проверите дали на място не се провежда нещо от типа на безплатна туристическа обиколка на града. Да, :), безплатна-(https://www.facebook.com/unitedeuropefreetours), в това отношение България е на едно много добро европейско ниво : http://www.freesofiatour.com/.

При канапеното сърфиране не всеки домакин е готов да ви предостави легло за нощувка, някои от тях предпочитат да се срещат с непознати хора на публични места, за кафе, биричка, чаша вино и да ви послужат като местен гид, но това винаги е отбелязано в профила на човека в сайта.

Ако ви се иска да прекарате повече време на едно място, а и имате възможност да предоставите подобно удоволствие на някой друг, разгледайте някой от home exchange (дом на заем) сайтовете.

Тук ще намерите хора, който са съгласни да ви предоставят своето жилище, апартамент, къща за определен период от време, ако вие сте съгласни да им върнете жеста. Тук също се иска регистрация, но освен това и такса, за да регистрирате вашата къща или апартамент. Таксите на различните сайтове варират, но може да се каже, че са до около 100 USD годишно. Такива сайтове са: http://www.homeexchange.com/, http://www.homeforexchange.com, или http://www.knok.com.

Идеите за безплатно настаняване може и да изглеждат налудничави или подозрителни, но както couchsurfing, така и home exchange сайтовете имат система за установяване и удостоверяване на личността на членовете си (реални хора, реални адреси) така и система за оценка и обратна връзка, която до голяма степен е гаранция.

Сега след като сме избрали къде ще отседнем, трябва да намерим и начин как да се предвижим до там. В началото на текста споменах онлайн туристическите агенции, на чиито страници можете да потърсите само билети за самолет. Освен това е и задължително да проверите нискотарифните авиокомпании, чиито имена няма да споменавам, тъй като смятам, че са добре известни всекиму.

Ключът все пак е обаче в проверката на няколко места, имало е случаи, когато примерно в expedia се намира по-ниска цена на пътуване, отколкото при нискотарифните авиокомпании, така че добре е да се проверява.

Освен това може да се използват и метасърч търсачки и ценови агрегатори (търсачки, които сравняват множество резултати от различни сайтове в интернет вместо нас) като www.hipmunk.com например.

Когато става въпрос за по-кратки пътувания, има и още по-евтин вариант. Автостоп. Сега нямам предвид да застанете на някой разклон и да чакате някой самарянин да ви качи, след като ви е валял три часа дъжд или вече сте толко премръзнали, че не можете дори да кажете за къде пътувате :).

Не, вече е 21. век и има и по-удобен начин за автостоп. Пиейки си чая в къщи, можете да проверите в http://3na100.com, http://www.team4trip.com/, а ако искате да пътувате в чужбина проверете в http://www.freewheelers.com, http://www.roadsharing.com/, http://www.autostop.cz в цяла Европа има множество такива сайтове.

Идеята е да си поделите транспортните разходи с човек, пътуващ по същото направление като вас (зависи от договорката ви) или вие да си намерите някой, който да качите срещу част от пътния разход.

Приятни пътувания ви пожелаваме!


П.с. ако имате опит с някой от споменатите сайтове и бихте искали да го споделите, ще се радваме да оставите коментар :)

Актуализация: първи остави коментар Бойко Благоев от Фрий София Тур. Прегледайте коментарите за да видите списък с десетки градове по целия свят, където можете да се уредите с безплатна обиколка. :)

7 коментара:

  1. Благодарим за добрата оценка за Free Sofia Tour!

    Ето подробен списък с безплатните пешеходни обиколки в над 50 места по света:

    http://freesofiatour.com/blog/free-walking-tours

    Поздрави,
    Бойко Благоев
    Сдружение "Фрий София Тур"

    ОтговорИзтриване
  2. Удоволствието е наше Бойко:)

    Идеята много ни допадна и затова я и споменаваме.

    ОтговорИзтриване
  3. Добър ден на всички вас,
    Мери Джонсън Private Investment заем Company (MJLC), се работи по разширяване на портфолиото си в световен мащаб и финансиране на проекти във всяка част на света.
    Ние ще се радваме, желаещи и готови да си сътрудничим с вашата фирма, ако имате някакви жизнеспособен проект, можем да финансираме от нашия текущ 2014 програмен заем.

    * Кредити за превозни средства
    * Недвижими имоти заеми
    * Бизнес кредити
    * Други заеми
    * Ред на Credit
    * MasterCard
    Свържете се с нас днес по пощата: maryjohnsonloanfirm.johnson7@yahoo.com
    За повече информация / данни, ако са заинтересовани и имат Проект (а), че ние може да финансира.
    Очакваме чуем от вас най-скоро.
    С уважение,
    Mary

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна публикация!
    Браво на автора. Описал е всичко много точно
    Ева

    ОтговорИзтриване
  5. прекрасна статия,увлекателна и полезна! Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Вы ищете ссуду для финансирования своего проекта по ставке 2 взамен или жилищный ссуду или ссуду на покупку автомобиля, тогда предложение г-на Педро о ссуде будет для вас хорошим, так как они предложили международный кредит физическому лицу или компании, ищущим способ расширить свой бизнес или личный заем, потому что г-н Педро и его рабочая компания помогли мне профинансировать мой бизнес по ставке 2 взамен, и я закрою свой заем в следующем году в этот день, я действительно надеюсь заказать у них еще один заем, потому что они настоящая кредитная компания с очень хорошими процентами. свяжитесь с г-ном Педро кредитным предложением по электронной почте: pedroloanss@gmail.com

    ОтговорИзтриване