сряда, 25 май 2011 г.

Защитена местност Камчийски пясъци


Това райско кътче се намира между село Шкорпиловци и устието на река Камчия в северната част на българското черноморие. 

Камчийските пясъци е най-голямият пясъчен плаж в България и съчетава плажна ивица, пясъчни дюни и лонгозна гора, а в съседството се намира и резерватът Камчия.


Една от причините, спомогнали за запазването на непокътнатия природен характер на местността, е сигурно самата река Камчия. Често разливащата се река е оставила слепи ръкави, наричани азмаци, обрасли с буйна растителност, но островчета зеленина или мокри блатни петна се намират и доста надалеч от самата река. Почвата е доста влажна, нестабилна и в опасност от чести наводнения ... тоест трудно използваема за хората.




Това е и начинът, по който се е зародил лонгозът, буйният,  див и непрестъпен български вариант на джунглата.



За кратка неделна разходка избрахме маршрут от курортната част на Шкорпиловци по плажната ивица до устието на реката и после обратно покрай оградата на резервата, през дюните. 




От изходната точка на моста на плажа в Шкорпиловци и обратно, ни отне около 5 часа ходене, с около 40 минути почивка.



Плажната ивица там е наистина невероятна, редка гледка по родното море. Километри наред е само пясък. А зад вас ... гората. Нищо чудно, че нудистите са го обикнали. Но те са дружелюбни хора и са за предпочитане пред разни продавачи, инкасатори на чадъри и шезлонги и т.н.






Плажът при Камчия предлага само три неща: море, слънце и пясък. Ако на човек му е нужно и нещо друго, трябва да си го носи със себе си (и ако наистина си носи нещо, хубаво е все пак след консумация да си прибере боклука ;).


За съжаление проблемите на Камчия не се изчерпват с няколко фаса или празна бирена бутилка, захвърлени на плажа.

Има планове това райско кътче да бъде превърнато в поредната перла в бетонната корона на БГ туризма.

Инфо за досегашното развитие има тук:


репортаж на BTV:



Най-малкото, което може да направи всеки е, да отиде на място, да се запознае с обстановката, да види. Сигурни сме, че всеки, посетил пясъците, ще се почуства горд и щастлив, че в България има такива места и като истински собственик, ще защити своето (нашето) право пред финансовия интерес на някои хора, решили да доят кравата, докато им умре под ръцете.

1 коментар:

  1. Днес се навършват 60 години от обявяването на природен резерват Камчия (1951 г.)!

    ОтговорИзтриване