четвъртък, 19 май 2011 г.

За цигарите в Тайланд

Преди време ни бяха впечатлили картинките по цигарените кутии в Турция. (http://patuvaj.blogspot.com/2011_04_01_archive.html). Идеята ни се видя интересна, засилваща печатното съобщение, на което сме свикнали на нашите цигари. 

Наскоро обаче се сдобихме с една кутийка Тайландски Camel. В Тайланд също са решили да сложат снимки на последиците от тютюнопушенето. Но за разлика от турците, тайландците са преценили, че истината за възможните последствия от пушенето на тютюн е толко брутална, че трябва да се покаже на пушачите такава, каквато е. Без намеци, недомлъвки, евфемизми.
(снимката е в края на статията и наистина не е хубава гледка)

Интересно е че, не само в Тайланд се продават цигари със съвсем еднозначни картинки по опаковките. Държавите в които картинките от цигарените кутии могат да ви докарат кошмари нощем са: Австралия, Нова Зеландия, Бразилия, вероятно има и други.

Впечатление прави че Европа и Америка някакси са „цивилизовани” в това отношение. Пише на цигарите, че убиват. Стига толко, няма нужда да погнусяваме хората. (?)  

Във връзка с това е интересно пристигането на тютюна в Европа и неговото възприемане. Така например московският патриарх забранява пушенето още през 1634г., наказанието за прегрешилите е било разрязване на носа и бичуване. Турският султан Мурад IV, също е забранявал пушенето като заплаха за здравето и морала на поданиците си. Английският крал Джеймс I. пък се опита да ограничи пушенето с огромен данък от 4000%, още през 1604г. Но в крайна сметка финансовият интерес прегази всички добри намерения, а държавните каси и до ден днешен се пълнят с парите на пушачите.

И така след като държавата разбра, че от пушачите може да изкара много пари, от забрана се премина към активно насръчаване на потребителите. Цигарите се рекламираха по доста убедителен начин, въпреки многото противници на пушенето, свързвали ужасните последици и причината им.
(снимките ги намерих в този блог: http://hypesrus.com/blog/2011/04/27/werbung-bevor-das-gesetz-eingriff/)

Днес вече сме наясно, че навикът е вреден. Знаем че, трима от каубоите, играли Marlboro man в рекламите на компанията, са починали от рак на белите дробове. Знаем много работи, но май не се съобразявме с тях достатъчно.     : (

Ето как изглеждат цигарите в Тайланд:


А ако искате да видите повече стряскащи изображения вижте това: http://www.quitnow.gov.au/internet/quitnow/publishing.nsf/Content/fact-sheet-health-warnings

Няма коментари:

Публикуване на коментар