вторник, 8 март 2011 г.

Дядово и Караново, Долината на могилите



 В близост до Нова Загора от двете страни на бъдещата магистрала Тракия се намират могили от различни времена. Някои от тях-праисторически, някои- тракийски. Казанлък, намиращ се не толко далече, си има своята Долина на тракийските царе, затова ние решихме за нас да си назовем околието на Нова Загора Долината на могилите.

От екскурзовода в Карановската селищна могила научаваме, че в околността се намират 26 могили.
Но нека да започна с първата могила за деня – Дядовската. Село Дядово се намира на около 5км южно от Н.Загора по пътя за Раднево и Симеоновград. Ако искате да намерите могилата, трябва да карате по главния път Н.Загора – Раднево. Когато минете кметството в село Дядово, завийте на  третата отбивка в дясно и пътят ще ви доведе пред селищната могила.


Могилата е от бронзовата ера, на повече от 4 хиляди години. В интернет пише, че е една от най-големите могили от този тип в източна Европа и че е това е „Тракийската Троя”. Открити са не само напластявания от различни праисторически епохи, но и част от средновековна крепост и град. 


Сега всичко е консервирано с наилони и това, което успяваме да разгадеме  (там на място няма ескурзовод), са само оскъдните останки от крепостта.


От археологическа гледна точка сигурно е важно находище и източник на информация за миналото ни. Но мен лично мястото ме разочарова малко. Някак си просто не е достатъчно ясно за лаика турист и не е достатъчно секси за фотоапарата.


Дядово инфо:
Места за настаняване (целогодишно): хотели, къщи за гости-  не, най-близко в Нова Загора
Магазин за хранителни стоки (отворен целогодишно): да
Ресторант (отворен целогодишно):  не, най-близко в Нова Загора
Селищна могила с. Дядово- достъпна целогодишно, билет за вход- няма


След около 30-минутна разходка в ареала продължихме за село Караново, което е на около 5км от Н.Загора по пътя  Н.Загора – Стара Загора (отбивката е обозначена с кафява упътваща табелка за културна забележителност).


В селото има упътващи табелки за Карановската селищна могила, които са малко по-стари и едни доста новички табелки посочващи пътя към „Източната могила”. Внимание- в с. Караново в момента могилите, отворени за посещение, са две- селищна могила и тракйска могила! Първо отиваме до селищната могила.


За могилата се грижи целогодишно Йо. Господинов, така че има кой да ни октлючи и разкаже за мястото. Телефонът му (0886 01 75 02) е изписан на вратата на комплекса, а човекът дойде наистина до пет минути, след като му се обадихме.

Карановската селищна могила е включена в Стоте национални туристически обекта, така че, ако си носите книжката – ще получите печатчета :) Тази, също като Дядовската могила, е селищна могила. Това означава, че са създадени повече от времето, отколкото- от самите хора.

тук се виждат остатъци от керамичен съд в един от историческите пластове
На мястото са дошли заселници, предполага се от Мала Азия, в края на 7. хилядолетие преди Христа, построили са къщи и се е обособило селище. Районът е бил благоприятен за лов, земеделие, има и източник на вода и селището е съществувало хиляди години на едно и също място, като селищата са се изграждали едно върху друго- на мястото на разрушените или изоставени къщи се изграждат нови и така векове наред, а от напластяването се образуват селищните могили.

скалата показва историческите епохи на фона на пластовете
керамиката от различните епохи

Екскурзоводът ни показва една пътечка, която води до върха на могилата и оттам ясно се виждат другите могили, които са доста наблизо. Вниманието веднага привличат разкопките на изток ... Източната могила.

При Карановската селища могила експозиция няма, но екскурзоводът (всъщност е и пазач на обекта) ревностно събира падащите от мястото предмети, които ни показа: части от богато украсени глазирани съдове, малки купички и сечива,  запазили се наистина в много добро състояние.



Пътя към Източната могила води през циганската махала на селото и гледката е ... много, ехм, достойна за названието циганска махала. В края на махалата има няколко десетки метра чакълест път до самата могила и паркинг.

Находките в могилата са направени през 2008 година и то след набег на иманяри, които обаче за щастие не са стигнали до същественото. Днес могилата е още в процес на издаване на своите тайни, археологическата работа все още не е приключила. Затова може би извън главния сезон няма работно време, няма телефон, няма екскурзовод.


Обвземат ни малко мрачни мисли. Но докато се опитваме да надникнем през пластмасовия капак, покриващ находките, се показва мъж от близката махала и с усмивка на лице ни поздравява ... и носи ключове!


И така имахме възможноста да видим изцяло запазена тракийска колесница от 1.век след Христа, със скелети на два впрегнати коня и до то тях- скелетът на вярното куче на знатния тракиец.


Погребалната камера и няколко керамични съда, дарени на покойника за повече удобство във вечния му живот в отвъдното.

Всички източници относно погребенията на траките-аристократи говорят за погребване на човека заедно с любимите му куче и коне, но на практика такъв вид погребение може да се види само тук!

Може би ни подейства фактът, че, след като бяхме решили, че няма да видим нищо от гробницата, все пак успяхме да влезем. Може би беше самата гледка на колесницата. Но във всеки случай останахме много впечатлени и очаровани.

От нашия неочакван ексурзовод научихме и за останки от християнско поселение на запад от могилата, по пътя за село Крива Круша, където ориентира е: малко преди пътя да започне да се издига в скалите, от дясно остава малка инсталация за сълнчева електроенергия и в ляво срещу нея се намират останките.


Останки от какво точно не се казва никъде, но на нас ни прилича на християнска трикорабна базилика и някаква, може би крепостна стена. На някои от разсетите на около мраморни парчета си личат орнаменти от украсата им.

Направихме още малко снимки. Поехме си малко въздух и доста доволни си тръгнахме от Караново. Имайки предвид степента на завършеност на разкопките тук, си мислим, че на мястото тепърва му предстоят потоци от туристи.

Последната спирка от културната ни обиколка трябваше да е Историческия музей в Нова Загора, кадето се надявахме да завършим културния тур, но за съжаление музеят беше затворен. На неработния 4. март.

Караново инфо:
Места за настаняване (целогодишно): къщи за гости-  да
Магазин за хранителни стоки (отворен целогодишно): да
Ресторант (отворен целогодишно):  не, най-близко в Нова Загора
Селищна могила с. Караново- отворена целогодишно, отговарящо лице:
Йо.  Господинов тел. 0886 01 75 02, билет за вход- 2 лв.
Тракийска могила (Източната могила)- официално работно време:
всеки ден 10.00-12.00 и 14.00-17.00,  билет за вход- 2 лв.
За конкретна информация за работното време позвънете на Исторически музей Нова Загора тел. 0457/ 6 31 54

Интересно за конкретната колесница:  http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl38
Хубав преглед на историята на колесниците:  http://horses-bg.net/kone-ezda-lubopitno/istoria-na-kolesnicata-1/comment-page-1#comment-929

Няма коментари:

Публикуване на коментар