сряда, 17 април 2013 г.

Стария град на Пловдив и музея на Златю Бояджиев


Пролетта малко по малко се настанява навън и времето започва да е все по-благосклонно към нас. Днес ще се възползваме от този факт и ще си направим една разходка из стария Пловдив, завършена с посещение на къщата – музей „Златю Бояджиев”. 

Старата част на града ни посреща със стръмни калдъръмени улички, по които се разхождат чужденци и българи, но рядко става въпрос за хора без фотоапарат. Във фокуса на обективите им, освен старите градски къщи, често се озовават и най-различните забутани кътчета, тихи местенца, самотни улични лампи или изгледи към града от височината на някои от тепетата.
Всичко това са запазени марки на хилядолетния град, издигнал историята си на почетното място на върховете на Джамбаз, Небет и Таксим тепе.

В уличките на стария Пловдив се разхождаме между пищни, богато украсени къщи от времето на Възраждането. Домовете на знатни граждани от преди 150г. изглеждат все така великолепни и достойни и свидетелстват за времена на разцвет и богатство.


Част от къщите в квартала са обитавани от жителите на Пловдив и това помага тук да се задържи и съвременният живот. Друга част от къщите е превърната в музеи, показващи живота на успелите пловдивчани от времето на Възраждането или пък приютяват художествена изложба. 

Това е и случаят на къщата на Верен Стамболян с експозицията „Димитър Киров” или къщата-музей „Златю Бояджиев”, която ще  посетим.


Художникът Златю Бояджиев, живял 1903-1976, принадлежи към най-великите художници на България. Славата му доказват и непрекъснатите скандали, свързани с творбите му, които са запълнили интернет до такава степен, че освен оскъдната информация в Уикипедия, почти нищо друго не се намира за него.
В стила на художника ясно се отличават два съвсем различни почерка. Причината за това е инсултът, който Златю Бояджиев е претърпял през 1951г, след което остава с парализирана дясна част на тялото. Това нещастие обаче не го спира в творческата му дейност и след като се научава да рисува с лявата ръка, той продължава да твори картини чак до смъртта си през 1976г.
 
В музея му в стария град се намират около 70 негови творби от двата му периода и срещу невиско заплащане можете да ги разгледате и вие.

...

А след музея и още малко ходене можете да стигнете до най-високата точка на старият град и да се насладите на гледката.Няма коментари:

Публикуване на коментар